SOPHIE SABAR CULTUUREDUCATIE: CULTUUR&DANS UIT SENEGAL

U kan dit ook als pdf document lezen, klik hier

WAT DOET SOPHIE SABAR?

Sophie Sabar brengt cultuur en dans uit Senegal naar Nederland in een vorm die voor elke doelgroep behapbaar is. Via schoolprojecten, themaweken, verdiepingscursussen en workshops brengt Sophie Senegal en Sabar cultuur dichter bij de (Nederlandse) doelgroep.

Ik stel graag in overeenstemming met u een programma samen, maar om een idee te geven zou een traject in beginsel kunnen bestaan uit (fase 1) een interactieve presentatie over Senegal: wat voor land is dat (taal, sport, cultuur). Daarna volgt fase 2: actieve participatie in de vorm van een dansworkshop. Er wordt toegewerkt naar een repertoire van danspassen waarvan de leerlingen in een (fase 3) presentatie zelf een choreografie/vorm maken.

Sophie Sabar werkt sinds 2007 met jonge kinderen, pubers, jongvolwassenen en volwassenen in projecten die als doel hebben de kennis over Senegal en de sabar danscultuur te verspreiden. Door het geven van wekelijkse lessen in Amsterdam, haar thuisbasis, internationale workshops (van Reykjavik tot Dakar en van Lodz tot Bristol) en het organiseren jaarlijkse cultuur- en dansreizen naar Senegal slaat Sophie Sabar de brug tussen de kennis van daar en de pedagogiek van hier.      
   

                                            

VOOR WIE?

Kinderen vanaf groep 3/4 (tot en met volwassenen). 

WAAROM (BELANGRIJKSTE DOELEN)

Afrika komt meestal slecht in de media. In het nieuws gaat het over conflict, armoede of ziekte. Er zijn ook landen waar geen oorlog is, waar mensen genoeg te eten hebben en waar de rijkdom van de cultuur die van Nederland overtreft! Met deze positieve boodschap probeert Sophie beelden van Afrika als zielig, achterhaald en hopeloos te veranderen in een meer genuanceerd plaatje. Geschiedenislessen gaan vaak niet over Afrika, of hooguit over de slavernij. Kinderen in Nederland blijven met veel onbeantwoorde vragen zitten: Het Afrika van nu, hoe ziet dat eruit? Wat houdt jongeren in Afrika bezig? Wat doen ze in hun vrije tijd? Waar spelen ze mee? Wat eten mensen in Senegal? En uiteindelijk over dans: wat is sabar, hoe werkt dat met live percussiebegeleiding? Maar een les over cultuur en dans uit Senegal gaat niet alleen over zitten en kijken, want volgens goed Senegalees gebruik is er geen publiek maar alleen maar deelnemers!

Sophie werkt samen met professionele sabar drummers die interactief meedoen met het programma. Samen met de drummers brengen we over hoe dans en percussie bij elkaar horen.

WAAROM SENEGAL EN SABAR? 

Sophie's hart klopt voor sabar. Vanuit haar perspectief als antropoloog en sabar danseres, heeft Sophie een methode ontwikkeld om de 
integraliteit van sabar cultuur over te brengen en niet enkel danspassen. Vanuit het kloppende hart van sabar in Senegal en met het grootste respect voor deze kunstvorm, zonder sabar uit haar oorspronkelijke context te rukken, geweld 
aan te doen of te oversimplificeren, brengt Sophie met eerbied, bevlogenheid, humor, lichtheid en vastberadenheid mensen samen rondom
en in de sabar cirkel.   Haar methode is helder en lijkt simpel: zing het, speel het, dans het. Wat we zingen, wat we spelen en wat we dansen is allemaal hetzelfde. Voordat je iets speelt of danstmoet het ritme al in je lichaam zitten. Kennis van de muziek is ontontbeerlijk.   De verbinding tussen dans en muziek staat dan ook centraal in haar werk.    

Er bestaat niet zoiets als één Afrikaanse dans. Afrika is een groot en cultureel divers continent, te groot en te divers om in een keer te overzien. Vanuit die gedachte werkt Sophie. Met alle kennis over Senegal en Sabar gaan de kinderen zelf aan de slag met de dans. Dat valt nog niet mee! De danspasjes zijn raar, ze lijken op geen andere dans en je moet ook nog eens heel goed naar de drummers luisteren!  

CONTACT 

Voor iedere gelegenheid is een programma op maat mogelijk! U kunt de mogelijkheden persoonlijk met Sophie bespreken door contact op te nemen via: 
www.sophie-sabar.nl / info@sophie-sabar.nl / +31 6 45078021

                                            

Foto's van bezoek school zijn gemaakt door: http://jantjejonkman.nl/ © Copyright 2018 Sophie-Sabar