Over de inhoud van de lessen

 

 

De meeste mensen leren sabardansen met de live percussie die ook de feesten in Senegal kenmerken. Ik heb vaak gehoord dat sabar de moeilijkste Afrikaanse dansvorm is, enerzijds door de gecompliceerde en snelle ritmes, anderzijds door de bewegingen en het acrobatische element. De mensen die doorzetten, vinden het vaak de leukste dansvorm en worden er steeds beter en fanatieker in.  

Doordat mensen leren dansen in vaste choreografieën en met percussie, valt mij op dat de meesten vaak niet uit de voeten kunnen met populaire Afrikaanse dansmuziek. Met mijn lessen spring ik in dat gat. Vanwege mijn zeer uitgesproken voorkeur voor sabar, besloot ik alles wat ik in de afgelopen jaren geleerd heb in de praktijk te brengen door mijn eigen mbalax dansles te beginnen. Mbalax is het op sabarritmes gebaseerde Senegalese muziekgenre dat populair is onder Senegalezen. Grote pionier is natuurlijk Youssou N’dour, andere sterren die op dit moment in opkomst zijn, zijn: Pape Thiopete, Pape Diouf, Salam Diallo, Assane Ndiaye, Viviane Ndour, Titi en nog veel meer.

In mijn les krijg je groot aantal passen om je eigen repertoire mee op te bouwen en wordt er toegewerkt naar een choreografie waarin die passen weer terugkomen. Je leert de muziek te volgen en solo’s te dansen. Met mbalax-dansles leer je zowel 'traditionele' sabar passen als de nieuwste mbalax pasjes. Omdat mbalax gebaseerd is op traditionele sabarritmes, leer, je zowel meer traditionele passen als de fecc boubess  (nieuwe dans) van dat moment. Hierdoor kun je eindeloos improviseren en nieuwe passen bedenken en sla je twee vliegen in een klap!

Facebookevent: https://www.facebook.com/events/888356344642024/