Over de ontwikkeling van mijn passie

Op mijn zeventiende ontdekte ik vrijwel gelijktijdig dansen uit Senegal en Ivoorkust als salsa. Salsa liet ik achter me, Afrikaanse dans specialiseerde zich verder uit naar sabar. Sinds 2007 geef ik sabar en mbalax dansles, eerst in Amsterdam, tegenwoordig overal door Europa, waarbij ik met dezelfde toewijding en liefde voor sabar als mijn dansdocenten mijn leerlingen kennis wil laten maken met dit specifieke en fascinerende dansgenre.

Vanuit mijn perspectief van zowel sabardanseres als antropologe, zoek ik altijd naar de verbinding tussen beide disciplines. De kennis die ik met de jaren in Dakar en omstreken heb vergaard deel ik graag met sabar dansers die met veel vragen rondlopen: Waar is de maat? Welk ritme wordt er gespeeld? Hoe zorg ik dat de drummers begrijpen waar ik heen wil? Welke passen passen op dit ritme? Wat is een taneber en hoe laat begint die?

 

 

Klik hier voor mijn dans CV

Dans Curriculum Vitae Sophie Sabar

 1999 Mijn eerste kennismaking met Ivoriaanse dans door de lessen te volgen van Agathe Konan en Serge Badoué  
2000 Mijn grote dansreis: 6 maanden door het Caribisch Gebied (Cuba, Jamaica, Curacao) en Zuid-Amerika (Suriname, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru), met name op Cuba specialisaties in Afro-Cubaanse (rumba) dans.  
2002 Mijn eerste ervaring als docente Cubaanse salsadansles. Mijn eerste kennismaking met Senegal: deelname dans&cultuurreis georganiseerd door Stichting MameBambe.
2003 Verdere verkenning  van Senegalese dans: Danslessen volgen van onder andere Pape Assane Sow, Issa Sow, Ndeye Fatou, Lamine Dramé en vertrek naar de Dominicaanse Republiek, om de fijne kneepjes van bachata en merengue onder de knie te krijgen.  
2004 Dansstage volgen in Mali en Burkina Faso met Thiossane Travel. In Nederland vervolg verkenning sabar en djembé danslessen.
2005 Deelname dansstage in Ecole de Sables in Senegal, docenten Ciré Beye en Bane Ndiaye en Malinese dansers en muzikanten uit Kayes.
2006 Afstudeeronderzoek in Senegal, waarbij ik 4 maanden werd opgenomen in de dansgroep van Pape Ndiaye Thiou (danser van Youssou N’dour): dagelijkse mbalax- en sabarrepetities, optredens en dansen in twee videoclips. In dit jaar studeer ik tevens af op mijn Masteronderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar sabardans en genderverhoudingen in Senegal.  Colorful Magazine schrijft een artikel over mij en sabar evenals het Amerikaanse Root Magazine.
2007 Het begint van mijn docentschap. Naast het  blijven deelnemen aan internationale dansstages van onder andere Nago Koité, Pathé Diop, start ik in dit jaar met het opzetten en geven van mijn eigen cursus mbalax-dansles, waarbij ik met mijn leerlingen op populaire Senegalese muziek (mbalax) dans met invloeden van traditionele sabarpassen. 

Ik word gevraagd om een masterclass dans programma te leiden in het kader van Afrika Afrika! dat in Amsterdam neerstrijkt: 4 workshops onder leiding van Guinese, Senegalese, Ivoriaanse en zuid-afrikaanse dansers uit de show met als doel getalenteerde (maar kansarme) dansers in aanraking te brengen met Afrikaanse dansvormen. De beste deelnemers winnen een masterclass van Georges Momboye, als choregraaf verbonden aan deze dans, acrobatiek en circuskunsten show. NPO programma Vals Plat besluit me te volgen tijdens mijn werkzaamheden voor Afrika! Afrika! en maakt er een reportage over.
2007/2008 Vanaf dan keer ik jaarlijks terug naar Senegal om te dansen. Ik volg trainingen van Pape Ndiaye Thiou en Pape Moussa Sonko, word uitgenodigd bij verschillende Senegalese televisiezenders om in uitzendingen die focussen op cultuur een live optreden te verzorgen, ik blijf in videoclips dansen en treed als gastdanser op bij concerten van onder andere Youssou Ndour, Salam Diallo, Fallou Dieng.  
2008 Ik dans met een aantal collega sabar dansers voor 22.000 mensen tijdens Le Grand Bal van Youssou Ndour in Bercy, Parijs. Ik start met het geven van een zomercursus mbalax in Amsterdam: 4 lessen met 4 verschillende dansen uit Senegal.  Aan het einde van het jaar, in december/januari reis ik weer af naar Senegal voor 6 weken om verder te trainen.   
2009/2010 In dit jaar organiseren wij voor het eerst een sabar dansstage in Yoff, Dakar, Senegal voor leerlingen en belangstellenden . We trekken leerlingen aan uit alle hoeken van Europa, van Finland tot Spanje.
2010/2011 De wekelijkse lessen blijven doorgaan, evenals de zomercursus en een paar keer per jaar een sabarworkshop. In de winter van dit jaar organiseren we de 2e editie van onze internationale sabarstage in Dakar voor leerlingen en belangstellenden. De focus ligt op de verkenning van sabar in haar culturele context: we hebben overdag les op het strand waarbij Senegalese gastdocenten uitgenodigd worden en ik een sleutelrol speel in de vertaling van passen en taal naar onze deelnemers. Daarbuiten zoeken we de sabarfeesten op en het verder culturele leven.
2011 Multiculturele televisiezender MTNL maakt een reportage over mij en sabar.
De wekelijkse lessen, workshops en zomercursus blijf ik geven. Daarnaast focus ik me steeds meer op schoolprojecten wat uiteindelijk leidt tot de totstandkoming van een educatief programma: “Cultuur&Dans uit Senegal” wat ik op scholen door het hele land aanbied. Ik word tevens uitgenodigd als gastdocent aan verschillende instituten (waaronder UvA, Podium Mozaiek, Cultuurcentrum Leiden). 

2012 Africa Web TV maakt een reportage over mijn liefde voor sabar: Married to Africa. Wekelijkse lessen, workshops, schoolprojecten, zomercursus en 3e editie Sabarstage in Senegal voor leerlingen en belangstellenden. Sabartraining “Stages d’été ihkv Couleur Tradititon) volgen in Brussel met als docent Pape Moussa Sonko. Dit jaar wordt onze zoon Seny geboren.
2013: Ik bestendig nog verder wat ik heb opgezet: ik geef educatieve projecten op het Amadeus College (project “van slavernij tot hiphop”), St. Nicolaaslyceum en in samenwerking met het Nederlands Blasers Ensemble  (NBE) op het Caland 2 lyceum. De wekelijkse lessen, workshops en zomercursus in Nederland blijf ik organiseren en geven.  Ik word uitgenodigd als gastdocent bij de 1ste editie van het Xew Xew Bou Mag sabarweekend in  Centre Momboye (Parijs). We sluiten het jaar af met onze 4e Sabar Stage in Senegal .
2014: Februari: sabar op school: begeleiding, choreografie en danslessen aan leerlingen van het Caland lyceum ihkv het NBE concert 'White Man Sleeps', wekelijkse sabar lessen. 
Internationaal: Lancering van het concept Sophie Sabar Dans Conferentie: sabar van begin tot eind zoals het in Senegal wordt gevierd, met alle uitleg in woord en dans om het fenomeen beter te leren begrijpen. Al dansend leren, en al lerend dansen. Dit idee slaat in als een bom, ik word overal in Europe ingevlogen om de conferentie te geven:
Februari: De eerste conferentie is een feit: Le Bal Afro Dakar (solo training) in Parijs 
Maart: m'balax workshop in St. Sulpice de Royan (Frankrijk), 1ste conferentie in Amsterdam 
Mei: Workshop thema 'Chercher le lien entre mbalax et sabar a travers le rythme de "yaaba"' in Parijs 

Juni: 2e conferentie in Amsterdam 
Juli: 1ste conferentie + workshop "wango" in Nürnberg, Duitsland 
Juli/aug: Zomercursus sabar in Amsterdam. 
September: start najaarlessen. Sabar op school project op het St. Nicolaaslyceum. Workshop "njaari gorong" tijdens workshop weekend 'Amsterdam-Dakar Drum&Dance experience. 
Oktober: 1ste conferentie in Kopenhagen + workshop "yaaba" 
November: 1ste conferentie + workshop in Bazel, Zwitserland en Bonn, Duitsland 
December: 1ste conferentie in Marseille, Frankrijk 
2015 Ik tour nog meer met het conferentieproject door Europa
Januari: 2e conferentie in Parijs thema 'vrouwendansen binnen sabar'. Speciale workshop 'wango' dansen van de Toucouleur in Amsterdam. 
Februari: 2e conferentie + workshop in Kopenhagen
Maart: 2e conferentie in Nurnberg + workshop, 1ste conferentie + workshop in Lyon 
April: 2e conferentie in Marseille, wango workshop in Amsterdam
Mei:  Sabarlessen geven op The (NEW)Generations event in Birmingham, UK, conferentie + workshop in Bonn 

Juni: conferenties in Marseille, Basel, Porrentruy
September: conferentie + workshop in Hamburg, 
Oktober: Conferenties in Bordeaux, Bonn, Senegalese televisiezenderTFM maakt een reportage over mijn liefde voor sabar. 
November: Workshop yaaba in Antwerpen, mbalax workshop in Reykjavik, IJsland 
December: Als gastdocent verbonden aan The Dance Hall in Dakar voor het geven van een sabarworkshop, trainen met Fatou Cissé Ndiaye en Ngalandou Sidibe in Yoff, en live in de uitzending bij televisiezender TFM naar aanleiding van de reportage. 
2016 Januari: 5e editie sabar stage in Senegal, met deelnemers uit Zweden, Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten. 
Februari: start wekelijkse danslessen in Amsterdam
Maart: Conferenties in Stockholm, Barcelona, Dijon 
April: Conferentie in Berlijn 
Mei: Conferentie in Lyon, The Voice Magazine reikt me hun award uit voor
African Image Maker 2016
Juni: Bristol, Gothenborg
Juli: Zomercursus sabar
Augustus: Helsinki
September: Hamburg
Oktober: Bordeaux
November: Stockholm
December: Africolor organiseert hun jaarlijkse cultuurfestival en kiest dit jaar sabar als thema. Ik word uitgenodigd om een masterclass te geven in samenwerking met Manu Sissoko en Michel Ndione en een conferentie over sabar.

2017
Januari: 6e editie sabarstage in Senegal, gastdocent voor The Dance Hall.

Februari: Sabar workshop in Lille in samenwerking met Abdou Diop en Elico Thiam
Maart: Cultuur&Dans uit Senegal sabar project op het Sint Nicolaaslyceum in Amsterdam, Sabarworkshop in Amsterdam
April: 1ste sabarconferentie in Brussel in het kader van Festival L’Afrique en Couleurs, georganiseerd door Teroubi Asbl.
Mei: 2e conferentie in Dijon
Juni: 3e conferentie in Marseille
Juli: 1ste editie van sabar zomer stage in Frankrijk in samenwerking met Association Fecc’Art: Een internationale ontmoeting omtrent sabar en een hele week dansen in sabarconferentie formaat.
September: Wekelijkse lessen
Oktober: Baskenland, 2e conferentie in Berlijn
November:  2e conferentie in Barcelona, 3e sabarweekend in Hamburg
December: Lorient (Bretagne), Afro Latin Dance Days (Düsseldorf)

 2018
Januari: 7e editie sabarstage in Senegal
Maart: Sabarcirkels in Amsterdam: wekelijkse lessen met live percussie in conferentieformaat.
April: Uitgenodigd in Dakar voor een symposium dat plaatsvindt op UCAD (Université Cheikh Anta Diop), georganiseerd door The  Dance Hall in samenwerking met ET.H.O.S (études sur l'homme et la société) en LAIC (le laboratoire d'anthropologie et d'ingénierie culturelle)  over het codificeren van Afrikaanse dansvormen, waarin ik workshopleider ben:  "With your expertise in the field of dance, you have been identified as one of the resource people who can bring added value to the debates that will be crucial to the success of this symposium. You have been particularly invited as Chair of Workshop 2: "The transmission of African dances review of existing techniques". Dit project zal een follow-up krijgen.  
Juni: Sabarstage #5 in Marseille en #1 in Brest en Lodz (Polen)
Juli: 2e editie van de sabar zomerstage in Cézac, Frankrijk. 

2019
Dit jaar schrijf ik, na 12 jaar veldwerk. Focus op SABAR – het boek.
Januari: Nancy: tama special met njaari gorong en wango dans #1
Februari: Start Sabar Cirkels in Amsterdam met live percussie
Maart: Barcelona #3, Lorient #2, Lyon #3, artikel over Sabar en Mbalax in Frans en Engels voor Magazine Le Saviez vous.... in Dakar.
April: Senegal Sabar Stage #8, Duo Stage met Fatou Cisse Ndiaye ‘female edition’ in TDH (The Dance Hall) Dakar, Female Equipe Agathe, Ophelia (drummers) en Sophie bij Yewuleen TFM aan tafel.
Mei: Intensieve Sabar dag met percussie, dans, eten en sabar talks in Amsterdam.
Juli: Cézac zomer sabar week #3
Augustus: Gelegenheidsdanseres voor Boka de Banjul, ik rond mijn boek af.
September: Optreden in grote sabarformatie: 4 dansers en 5 drummers op SeptemberMe Festival in Theater de Flint in Amersfoort. Duo stage “Sabar meets Acogny Technique, twee vrouwen, twee transmissies, twee dansers uit het zand van Senegal, een verkennende dansontmoeting met Ise Verstegen.
Oktober: Sabar Moo Ma Nior #2 in Marseille: workshops, conferentie, masterclasses, duo met Diene Sagna.
November: Sabar in Brest #2 met Oumar Fandy Diop.
December: Voor het vierde opeenvolgende jaar is mijn voorstel geselecteerd door Tanzhaus Düsseldorf voor Winter Akademie (voorheen Afro Latin Dance Days). 2020 Januari: Sabar op donderdag in Amsterdam ism Ouzin, voor het derde opeenvolgende jaar Februari: Sabar Stage in Senegal #9

2020
Januari: Sabar op donderdag in Amsterdam ism Ouzin, voor het derde opeenvolgende jaar
Februari: Sabar Stage in Senegal #9
Maart: Barcelona #4 April: Acogny meets Sabar duostage met Ise Verstegen in Essen Juli: Sabar Zomer Week in Cézac #4.

LINKS:

Link naar Root Magazine: http://rootmag.typepad.com/root_magazine/african_dance/

Link reportage MTNL: https://www.youtube.com/watch?v=-SRoXvD3Srg

Link reportage Married to Africa: https://www.youtube.com/watch?v=SnsQG7BVCW8

Link reportage Vals Plat: http://www.npo.nl/vals-plat/20-10-2007/NPS_1082968

Link naar overige video’s:

Inleidende korte video voor mijn master onderzoek naar Sabar: https://www.youtube.com/watch?v=RTDC7hJEqT4&hd=1

In coproductie met The Dance Hall in Dakar "A-Z of Senegalese dances": https://www.youtube.com/watch?v=LjrqWgRtWBU

 Indruk van de zomerstage in Frankrijk: https://www.youtube.com/watch?v=Zg7xOqSZH74

 Op het podium bij Jeri Jeri: https://www.youtube.com/watch?v=1gNA1Jwza40

 Festival Music Meeting : https://www.youtube.com/watch?v=fpzq9_Pvn-Y&list=UUGKbdYEII0qVRp7kYSyYC2Q&index=4&hd=1

Op het podium met Youssou Ndour & Pape Moussa Sonko : https://www.youtube.com/watch?v=cW49sTozsgc&hd=1

Teaser sabar conferentie project: https://www.youtube.com/watch?v=qiBHAB-I-S8

 Journée rencontre Mali-Senegal December 2016 in Paris: https://www.youtube.com/watch?v=KO6M_pmbAf8

 

 

 

 

 

 

 

 


Wat vinden deelnemers van de danslessen van Sophie

"Sophie neemt je mee naar Senegal met haar tomeloze energie, humor en opzwepende ritmes! Elke week weer genieten!" (Meike Kruithof)

“Sinds oktober 2012 dans ik bij Sophie. Naast nieuwe trends in muziek en dans wordt uitleg gegeven over de Senegalese cultuur. Sophie's communicatieve en energieke stijl maken de les speels maar intensief. Een goed alternatief voor sportschool of uitbreiding van je danslijst is een cursus Sophie-Sabar! Merci Sophie voor de gezellige, leerzame uurtjes!” (Ines Wildeman)

“Sabar heeft mijn hart gestolen. Als ik naar goede dansers kijk denk ik alleen maar “ik wil dat ook!!!”. Waarschijnlijk gaat het me niet lukken om met drie salto’s op te komen in een solo, maar ik wil op de verschillende ritmes kunnen dansen en mijn eigen stijl ontwikkelen. Sabar laat ruimte voor eigen ideeën en interpretaties, dat is één van de dingen die ik er zo tof aan vind. Misschien dat deze traditionele stijl daarom ook nog steeds hip en up to date is. Daarnaast zijn de bewegingen, en vooral de sprongen, gewoon ontzettend mooi. Door Sophie Sabar ben ik in aanraking gekomen met deze dans en muziek, en ik ga graag naar haar lessen. Een les van Sophie is namelijk intensief, maar ook grappig en gezellig. Een veilige sfeer waar iedereen zonder schaamte kan dansen. Sophie is een inspirerende danseres, en een goede lerares. Ze kent de dans en de muziek door en door, en weet hoe ze haar kennis kan overbrengen. Sabar heeft elementen die lastig te vatten zijn, maar Sophie weet hoe ze deze elementen toch kan meegeven. Ook fijn dat ze de Wolof songteksten kan vertalen… Na een les zit ik met een enorme glimlach terug op de fiets, sowieso!” (Suzanne van der Pol)

“Sophie is a one of a kind dancer and teacher. The joy and love for the dance and culture she teaches is visible through her classes and attitude. A wonderful woman with a great character.” (Sheyda Darab)

"Sophie is Sabar! Ze weet de complexe sabarritmes en - moves te ontleden en vertaalt ze naar het westerse referentiekader van haar leerlingen. De lessen bij Sophie zijn altijd een feest, ze heeft een prettige didactiek en een positieve energie. Haar leerlingen laat ze volledig in hun waarde. De Senegalese cultuur is haar tweede natuur: de context, geschiedenis en hypes rondom Sabar én Mbalax krijg je tijdens haar lessen cadeau! Sophie is een geweldige danseres, het is een genot om naar haar dans te kijken. Bovendien kan je heel gezellig Mongozo met haar drinken!" (Jojanneke Poorter)

“Sophie danst als een Senegalese maar legt uit als een toubab (blanke) en daardoor begrijp ik sabar eindelijk een beetje”.

“Tijdens mijn eerste reis naar Senegal werd ik knalboem-liefde-op-het-eerste-gezicht/gehoor-razend-verliefd-op-SABAR! Dat wilde ik dus leren. Leuk idee, maar waar doe je dat terug in Nederland? En dan is daar Sophie met haar lessen die de heimwee verzacht. Zo ervaar ik de lessen van Sophie, als een stukje Senegal in Nederland, en daar word ik dus blij van. Sophie danst niet alleen goed, maar kan duidelijk laten zien wat je in een pas precies doet. Daarnaast brengt ze de lessen altijd met veel enthousiasme en humor en krijg je tussen de bedrijven door nog wat culturele en sociale achtergronden van Senegal mee. Vooral de workshops zijn altijd een feest, met de live percussie erbij knalt het.” (Justin de Korte)

Klik hier wanneer u op zoek bent naar referenties

De volgende organisaties gingen u voor: 
- African European Festival (2006) 
- YWCA Wereldvrouwen (2007) 
- Vrijgezellendagjes (2007 = 2013) 
- Multiple Moves Bijlmerparktheater (2009) 
- ColourDance Festival Muiderpoorttheater (2008) 
- NoLimit ZuidOost (2008) 
- AMP Percussie Festival (2009) 
- Vrouwen Bouwen Breda benefiet voor SOS Kinderdorpen (2009) 
- Salsa Events Rotterdam (2008-heden) 
- Nellestein Basisschool Gaasperplas (2009) 
- Almere Oostvaarders College (2010&2011) 
- Amadeus Lyceum (2010 - 2013)
- Instituut Schreuder (2010) 
- Utrechts Stedelijk Gymnasium (2011)
- FairFood Amsterdam (2011) 
- St. Nicolaas Lyceum Amsterdam (2012 -2014)
- Revius Lyceum Wijk bij Duurstede (2013)
- ROOTS open air festival Amsterdam (2013 en 2014)
- Opening Melkweg Galerie ihkv Eindexamen Master Fotografie AKV/St. Joost
- Nederlands Blazers Ensemble (NBE) in samenwerking met het Caland 2 lycuem (2013-2014)
- Association Niokobokk en UrbanSoul in Parijs (2013 en 2014)
- Association Toukouleur in St. Sulpice de Royan (2014)
- Pazonote/Manu Sissoko (Parijs) 2014
- Music Meeting Nijmegen sabar dans en percussie workshops en optreden (2014)
-The NEW Generations Festival, Leamington UK (2015)
-The DANCE Hall, The first urban dance centre in Dakar (2014-heden)
-TFM, Dakar (2014-heden)
-The Voice Magazine – Voice Achievers Award (2016)
-Africolor – Parijs (2016)
-Tanzhaus Düsseldorf - Afro Latin Dance Days (2016-heden)
-LAIC – Laboratoire d’Anthropologie et Ingénerie Culturelle, onderdeel van UCAD (Université Cheikh Anta Diop) - Dakar (2018)
-Association Gëm Sa Bopp (Marseille 2014-heden)
-Winterakademie (Tanzhaus nrw)
-Conservatorium van Amsterdam (2016-2018)
-SeptemberMe Festival (Amersfoort, 2019)
-Association Samake Kunda (Lyon, 2016 – heden)
-Association Sabar Bi (Brest, 2017-heden)
-Association Tylani en Angata (Lorient|Auray, 2017-heden)
-Association Fecc’art (Bordeaux, 2016-2018)
-Compagnie la Torpille (Nancy, 2019)
-City Bum Bum Festival (Lodz, 2018) -Drumcamp (UK)
-Gastdanseres voor Boka de Banjul olv Ebou Gaye Mada (Paradiso, Ruigoord, 2019)